BAJU KEBAYA LABUH

Responsive image
Kaum perempuan Melayu Lingga mempunyai berbagai pakaian tradisional Melayu yang telah dikenal sejak lama. Sejak zaman Kerajaan Lingga-Riau baju kebaya labuh di Lingga telah menjadi pakaian kaum perempuan Melayu Lingga. Kebaya labuh termasuk pakaian tradisional perempuan Melayu Lingga. Kebaya labuh merupakan pakaian baju yang labuh sampai ke bawah lutut dan berbelah dihadapan sampai ke bawah. Kebaya labuh mempunyai kekek di bawah ketiak kiri dan kanan iuga berpesak dibagian depan. Kebaya labuh menggunakan tiga kancing yang disemat dengan pin atau keronsang. Menurut Zubaidah Shawal (1994:13) Kebaya mungkin berasal dari perkataan Turki iaitu “Al-Akibia al-Turkiyya” yang bermakna baju Turki yang berbelah dan lipatannya selisih menyerong di hadapan dari kiri ke kanan. Baju Kebaya labuh di Lingga pada masa lampau digunakan juga sebagai pakaian harian kaum perempuan Melayu. Baju Kebaya dipakai dengan kain batik yang diikat dengan cara lipatan sebelah kanan menutup sebelah kiri. Untuk mengancing baju kebaya dipakai semat pin , jika untuk menghadiri acara resmi tertentu menggunakan tiga buah keronsang yang indah-indah dan berselendang. Kebaya labuh juga dijadikan pakaian bersanding pengantin tradisional Melayu Lingga. Pada masa lampau, sebagian kaum perempuan yang ingin menutup aurat secara sempurna menggunakan tudung lingkup yang dipadankan dengan kebaya labuh. Tudung lingkup sehelai kain sarung untuk menutup kepala dan dada. Pada masa kini baju kebaya labuh dipakai oleh kaum perempuan pada acara tertentu seperti majelis adat istiadat atau pun hari raya. Kebaya labuh juga masih digunakan sebagai pakaian bersanding pengantin perempuan Melayu Lingga. Pola baju kebaya labuh Pola tampak depan Pola tampak dari belakang

IKA SARTIKA, AMK

Jl. Lereng Bukit Kuali Kp. Bukit Cening