Kompang Bengkalis

Responsive image

Kompang ialah sejenis alat musik tradisional yang paling popular bagi masyarakat Melayu. Ia tergolong dalam kumpulan alat music gendang. Kulit kompang biasanya diperbuat dari pada kulit kambing betina, namun mutakhir ini, kulitnya juga diperbuat dari kulit lembu, kerbau malah getah sintetik.

Pada kebiasaannya, Seurat rotan akan diselit dari bahagian belakang antara kulit dan bingkai kayu bertujuan menegangkan permukaan kompang, bertujuan menguatkan bunyi kompang. Kini, gelung plastik turut digunakan.

Terdapat dua bahagian kompang yaitu bahagian muka (ada kulit) dipanggil belulang. Manakala, bahagian badan (kayu) dipanggil baluh. Kompang perlu diletakkan penegang atau dipanggil sedak yaitu sejenis rotan yang diletakkan antara belulang dan baluh, sedak ini diletakkan bertujuan untuk menegangkan bahagian belulang dan menyedapkan bunyi kompang apabila dipalu.

Alat musik ini berasal dari dunia Arab dan dipercayai dibawa masuk ke Tanah Melayu sama ada ketika zaman Kesultanan Melaka oleh pedagang India Muslim, atau melalui Jawa pada abad ke 13 oleh pedagang Arab.Kompang biasanya berukuran enam belas inci ukur lilit dan ditutup dengan kepingan kulit pada sebelah permukaan. Ia mempunyai bukaan cetek dan dimainkan dengan memegang dengan sebelah tangan sementara dipalu dengan sebelah tangan yang lain.

Gambar belakang bahagian kompang. Kelihatan gelung plastik tebal yang digunakan bagi menala bunyi kompang dengan menyelit antara bingkai dan kulit penutup. Pada waktu dahulu, rotan digunakan.

Cara memalu kompang ialah dengan menepuk kulit kompang dengan bahagian jari-jari atau tapak tangan mengikut rentak. Kompang biasanya dimainkan semasa perarakan, kenduri dan upacara-upacara tradisi lain.

Bunyi yang berlainan dihasilkan dengan membedakan cara bukaan tapak tangan. Bunyi “bum” di perolehi dengan tepukan di sisi kompang dan tapak tangan dikuncup/rapat. Bunyi “pak” di perolehi dengan tepukan di tengah kompang dengan jari tangan yang terbuka.

Paluan kompang terbagi kepada 2 bahagian yaitu paluan tradisi dan paluan modern ataupun kreatif. Paluan tradisi adalah paluan dimana memukul kompang sambil menyanyi ataupun bersyair dalam versi Arab ataupun bahasa Melayu Klasik. Manakala paluan modern pula dimana paluan tersebut diselitkan dengan gerakan ataupun tarian.

Kompang dimainkan secara beregu dalam keadaan duduk, berdiri dan berjalan juga kompang dimainkan dalam acara berzanjil pemain akan duduk, bersila atau duduk diatas kursi. Dan apabila dalam acara perarakan kompang dimainkan dalam keadaan berjalan.

Musik Kompang merupakan seni pertunjukkan yang bernafaskan islam. Di Bengkalis hampir disetiap desa memiliki grup kompang. Musik kompang biasanya ditampilkan pada acara perkawinan, peringatan hari besar islam, dan lain sebagainya. Adapun nyanyian yang dilantunkan berisikan puji-pujian terhadap kebesaran Allah SWT dan Nabi Muhammad SAW.

Musik kompang di Bengkalis masih tetap bertahan di era globalisasi sekarang ini, bahkan Musik kompang Bengkalis berkembang pesat ditengah menjamurnya musik modern dan popular.

Disetujui Oleh WBTB Pada Tanggal 31-12-2021

Group Kompang “NAAM SAIDI”