Cendol

Responsive image

endol merupakan minuman yang mudah dijumpai di Lingga, tidak ada waktu khusu untuk menyantap minuman manis yang satu ini. Adapun bahan dasar membuat cendol ini ialah tepung beras, santan, gule tapak (gula merah), dan daun pandan untuk pewarna hijau. Cara pembuatan minuman cendol ini dengan memasak tepung beras dengan air bebranding 1:1 menggunakan api kecil, ketika teksturnya sudah mengental boleh diangkat dan dicetak menggunakan acuan cendol dan jangan lupa wadah yang kita gunakan untuk acuan cendol tadi berikan es batu dan air dingin. Kemudian santan dimasak menggunakan api kecil dan berikan sedikit potongan daun pandan ke dalam santan tadi supaya santan berbau wangi.Gule tapak/ gula merah tadi dimasak dengan sedikit air dengan api kecil hingga mencair. Ketika semua bahan telah dilakukan dengan cara yang diatas cendol siap dinikmati.

Disetujui Oleh WBTB Pada Tanggal 10-09-2020

Ros